Da je šport pomemben za vse in da šport in gibalna oviranost nikakor nista dva nasprotujoča pojma, s kvalitetnim delom že desetletje dokazuje kondicijski trener Primož Kirn. Kot pravi, ima vsak posameznik svoje omejitve, nekateri večje, drugi manjše. »Pomembno je, da znamo skrbeti zase in ohranjati pravilno ravnovesje. Pri tem pa nam zagotovo pomaga predvsem redna telesna aktivnost, ki jo seveda prilagodimo svojim sposobnostim in željam,« pove Kirn, ki je usposobljen tudi za delo z ljudmi z gibalnimi omejitvami.

Premagati ovire

Med drugim je sodeloval z reprezentanco gluhih košarkarjev, za paraolimpijske igre v Riu je kondicijsko bedel nad brazilsko reprezentanco namiznega tenisa, kot osebni trener pa bdi tudi nad bolniki z multiplo sklerozo in cerebralno paralizo. Prav slednje pa je bil tudi izziv, da se je Kirn zadnja leta intenzivno posvetil projektu s katerim bi omogočil dostopnosti vodene vadbe prav gibalno oviranim. A dejstvo je, da je treba gibalno ovirane vključevati v športne aktivnosti, ki pa imajo pogosto oviran dostop do športnih objektov. »Invalidi imajo otežen dostop že do lokacije športnega objekta. Če se ne morejo pripeljati sami, potrebujejo spremljevalca. Prav tako večina objektov nima urejenega dostopa. Zaradi svojih omejitev, hendikepa, se ne morejo priključiti skupini na vodeni vadbi, prav tako – predvsem tem na vozičkih, je omejeno gibanje med fitnes napravami,« razloži in poudari, da to ni problem le pri nas.

In prav nedostopnost ga je gnala pri oblikovanju platforme, aplikacije, ki omogoča, da pride v dom vsakega invalida. »Prednost aplikacije www.disabledgym.com je izključno v njeni dostopnosti. Invalidu oziroma vadečemu ni treba zapustiti doma, pri čemer odpade vsa potrebna logistika in iskanje dodatne pomoči spremljevalca,« poudarja Kirn, ki je zadovoljen, da je prav Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite aktivno pristopila k projektu in svojim članom po Sloveniji omogočila njeno brezplačno uporabo. Prav tako sogovornik izpostavi za gibalno oviranega človeka še vsaj en močan atribut: »S platformo vadečemu ne ponujamo le vadbe pod strokovnim vodstvom, temveč tudi socialno povezovanje, virtualno komuniciranje z invalidi iz vsega sveta.«

Kako platforma deluje?

»Glede na stopnjo invalidnosti smo vadbo razdelili na pet stopenj. Stranko, ki se odloči za naš produkt in obišče našo spletno stran, vodimo po korakih do stopnje, kjer se lahko identificira s stanjem svoje telesne okvare. In glede na stopnjo oziroma zmožnosti, ki jih ima, je prilagojen trening,« pove Kirn in opozori, da se prav dobro zaveda, da so pri določeni stopnji invalidnosti vedno še kakšne razlike. »Prav komunikacija, ki jo platforma omogoča, dopušča individualni pristop, svetovanje in morda delno spreminjanje ali dodajanje vaje za posameznika v vsaki določeni stopnji.«

Vse vaje, ki jih je Kirn pripravil skupaj s fizioterapijo, pomembno vlogo pri oblikovanju programa pa so dali tudi nutricionistu, so posnete in tudi pisno obrazložene. Resda za zdaj le v angleškem jeziku, vendar je v načrtu tudi slovenski prevod. Za izvedbo vaj vam tako ni treba obleči trenirke. Prav tako se športni pripomočki najdejo praktično v vsakem gospodinjstvu. »Uporabljamo predvsem elastiko, ki jo lahko nadomesti prazna zračnica. Namesto TRX-trakov zadoščata dve vrvi, tudi palica od metle ali plastenke z vodo kot ročke oziroma uteži so pripomočki, ki bodo zadoščali za izvedbo vadbe,« našteje Kirn. Začetnikom predvsem svetuje, da je treba začeti preudarno.

Print Friendly, PDF & Email