„Očitno me imajo radi, v šoli so bili zadovoljni, ker sem prišel v njihovo družbo. Meni pa je bilo tudi v veselje, čeprav se vidimo skoraj vsak dan, ko hodijo mimo naše hiše v šolo,“ je po prijetnem pogovoru na Osnovni šoli Dornberk povedal Anej Doplihar, domačin, paralimpijec, tudi kandidat za odhod na paralimpijske v Pariz.

Upa na 2. paralimpijske igre

Anej je končal s prvim delom sezone, zdaj pa je v pričakovanju 10. julija, ko bo znano, ali bo tekmoval na svojih 2. paralimpijskih igrah. Debitiral je leta 2021 na igrah v Tokiu, kjer je bil 9. na cestni dirki, 12. pa na kronometru.

Tudi o Tokiu je stekla beseda med pogovorom, ki ga je vodila Mateja Pintar Pustovrh, nekdanja paralimpijska prvakinja iz leta 2004. „Mateja je bila dobra izpraševalka, imela je zanimiva vprašanja, nekaj je bilo tudi težjih. Tudi to, kako je v šoli,“ je dodal Anej.

Izjemno sporočilo za vse nas

Pogovor je potekal v šoli, ki jo je obiskoval tudi Anej. „Na Aneja imam zelo lepe spomine. Bil je živahen otrok, poln je bil energije in veselja. Sploh pa je bila ta generacija, ki ji je pripadal, vedno ušpičila kakšno. Pravi poprček je bil,“ pa pove Irena Humar Kobal, pomočnica ravnateljice in učiteljica slovenščine. Otroci in vsi zbrani so pozorno prisluhnili Aneju, ki je govoril s takim entuzijazmom, kot ga premore le on.

„Vedno znova smo navdušeni nad tem, kar nam sporoča Anej, ki pravi: nikoli ne smeš obupati. To velja tako za odrasle kot otroke, ki jim je bilo to sporočilo še posebej namenjeno. Tudi ko se zgodi v življenju najhujše, ne smeš obupati. Ko se zaprejo vrata, se vedno odprejo nove poti in vedno se lahko najde kaka nova ljubezen. Anej nam je povedal, kako je imel rad motorje in motokros. Po svoji nesreči bi lahko obupal, a je našel kolo, kolesarstvo. Predvsem pa je pomemben stik z družino in ljudi, ki jih ima rad in ga imajo tudi oni radi. Ne smemo obupati, pomembno pa je, da zaživimo v neki skupnosti, kjer nas obkrožajo ljudje, ki nas imajo radi,“ je na pomen Anejeve zgodbe opozorila Irena Humar Kobal.

Podpora MO Nova Gorica

„Aneja cenimo, spoštujemo. Kaže nam svoj pogum, vztraja in se bori. Spremljamo ga na njegovih poteh, navijamo zanj in ga srečujemo tudi na cesti. Zdaj pa držimo pesti, da se uvrsti na paralimpijske igre. MO Nova Gorica podpira parašport, na voljo so razpisi. Se pa zavedamo, da to ni dovolj. Po svojih močeh, tudi finančno pomagamo, in smo tudi v prihodnje odprti za tako sodelovanje,“ pa je pristavil Anton Harej, podžupan Mestne občine Nova Gorica.

„Podpora lokalne skupnosti je pomembna in dobrodošla, za vse to sem izredno hvaležen. Šteje vsaka beseda, vsaka dobra misel. To mi pride prav še posebej v težkih trenutkih,“ je zaključil Anej. Pogovoru je pozorno prisluhnil tudi Aleš Suhadolnik, ki leto in pol bdi nad razvojem Aneja Dopliharja.

Na tem mestu iskrena hvala OŠ Dornberk za pomoč in izvedbo prijetnega pogovora!

 

Print Friendly, PDF & Email