Slovenski javnosti se je danes v Kopru na Ukmarjevem trgu prvič po zadnjih dveh olimpijskih igrah, ki so potekale v času koronskih omejitev, tokrat v sproščenem vzdušju uradno predstavila večina športnic in športnikov, ki bo svojo državo zastopala na olimpijskih in paralimpijskih igrah v Parizu.

:: VABLJENI K OGLEDU PRIREDITVE V KOPRU

Triintridesete poletne olimpijske igre bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom, v francoski prestolnici pa se bo v 17 športnih panogah merilo 90 slovenskih upov, od tega 44 športnic in 46 športnikov, kar je največ v zgodovini slovenskih odprav.

Slovenci bodo skušali nadaljevati bogato bero kolajn s poletnih in zimskih OI (76). Na zadnjih poletnih OI v Tokiu jih je pet domov prineslo kolajno, od tega trije zlato.

Na 17. poletnih paralimpijskih igrah, ki se bodo začele 28. avgusta in končale 8. septembra, bo v štirih panogah nastopilo 14 športnic in športnikov. Do zdaj so slovenski paralimpijci osvojili 52 kolajn, od tega 51 na poletnih igrah.

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je za letošnjo predstavitev izbral Ukmarjev trg v Kopru, še pred tem pa so športniki in člani odprave opravili medijsko druženje ter fototermine v Portorožu.

Na prireditvi na Ukmarjevem trgu, ki jo je prenašala tudi nacionalna televizija, so na OKS pripravili druženje aktualnih in nekaterih preteklih olimpionikov ter druženje z navijači, prijatelji in vsemi podporniki ekipe, ki bo čez natanko 14 dni, torej že dan pred uradnim odprtjem iger začela nastope na osrednjem športnem dogodku leta 2024.

Na dogodku je bila prisotna večina aktualnih olimpijcev, zaradi tekmovalnih obveznosti so manjkali predvsem odbojkarji, ki so odpotovali na Poljsko na zadnji pripravljalni turnir pred nastopom na OI, nekaj atletov in drugih športnikov iz posamičnih panog.

V Kopru pa sta bila na odru prisotna oba preostala olimpijska prvaka izpred treh let, kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek in najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret, ki bosta v deželi galskih petelinov branila svoja naslova.

“Res je lepo videti tako veliko ekipo. Vsakega športnika bo lepo srečati v olimpijski vasi. Verjamem, da bomo vsi nastopali po svojih najboljših močeh in se bomo na koncu skupaj veselili,” je dejal zlati kanuist iz Tokia Benjamin Savšek.

Med drugimi sta z odra pomahali tudi obe rokometni izbrani vrsti. Medtem ko ima moška skozi zgodovino že nekaj izkušenj z dosedanjimi tremi nastopi na OI, bo prvič del tega tekmovanja ženska izbrana vrsta.

Prav zaradi treh ekipnih nastopov bo Slovenija v Pariz poslala doslej najbolj številčno zasedbo. Padel bo rekord iz Aten, kjer je Slovenijo zastopalo 79 športnic in športnikov.

Tudi z nami na odru

Med predvidenimi 90 športnicami in športniki je sicer 40 takšnih, ki bodo predstavljali ekipne športe in 50 ostalih. Najbolj številčne med posamičnimi panogami so zasedbe v atletiki (7), jadranju, judu, cestnem kolesarstvu (vsi po 6) ter plavanju (5) in kajaku (4).

Ob športnicah in športnikih bo v Pariz odpotovalo tudi 107 trenerjev, vodij panog ter ostalo osebje, kar bo številko približalo dvestotici.

Na seznamu paralimpijske reprezentance je skupaj 14 športnic in športnikov, ki se bodo merili v štirih panogah. V celotni odpravi Slovenije, ki jo bo v Parizu vodil dr. Boro Štrumbelj, pa je skupno še 15 trenerjev, pomočnikov, fizioterapevtov, zdravnikov in drugih spremljevalcev.

„Želimo si, da nam je uspelo na naši zvezi opraviti domačo nalogo in našim parašportnicam in parašportnikom zagotoviti optimalne pogoje za trening in paralimpijske igre, največjem tekmovanju za parašportnike. Da naše parašportnice in parašportniki lahko v Parizu odsanjajo svoje sanje,“ je v svojem nagovoru visokim gostom dejal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja, ki je krovna nacionalna organizacija za parašport.

PARASTRELSTVO
Franček Gorazd Tiršek
R4 zračna puška stoje SH2
R5 zračna puška leže SH2
R9 malokalibrska puška leže  SH2

ODBOJKA SEDE
Valentyna Brik
Jana Ferjan
Lena Gabršček
Bogomira Jakin
Barbara Kocmur
Saša Kotnik Hren
Suzana Ocepek
Vesna Pogačar
Klara Vrabič
Tija Vrhovnik

PARALOKOSTRELSTVO
Živa Lavrinc ukrivljeni lok posamično in mešane ekipne
Dejan Fabčič ukrivljeni lok posamično in mešane ekipne

PARAATLETIKA
Henrik Plank met diska F52

Po 53. kolajno

Na paralimpijskih igrah v Parizu bodo podelili 549 medalj v 22 parašportih, tekmovalo pa bo 4400 parašportnikov in parašportnic z vsega sveta. Do zdaj so slovenski paralimpijci osvojili 52 kolajn (51 na poletnih 1 na zimskih), od tega kar 14 zlatih. Največ kolajn so osvojili v strelstvu, plavanju, namiznem tenisu in atletiki, v kateri je prvo zlato odličje osvojila Pavla Sitar leta 1972 v nemškem Heidelbergu. S po šestimi sta rekorderja Franjo atlet Izlakar in pokojni Jože Banfi (odbojka sede in plavanje). Prvo medaljo pa je leta 1972 osvojil Jože Okoren (srebro, met diska).

Na igrah v Heidelbergu so leta 1972 prvič nastopili športniki iz Slovenije.

Najuspešnejši slovenski paralimpijci

Franjo Izlakar
Franjo Izlakar je eden do dveh najuspešnejših slovenskih paralimpijcev. Osvojil je 6 medalj v atletiki, 3 zlate, 2 srebrni in 1 bronasto. Športno pot je še kot osnovnošolec začel v ZUIM Kamnik. Že zelo zgodaj ga je nad športom navdušil eden vidnejših športnih delavcev, prof. Rajko Vute. Franjo je 1992. v Barceloni priboril sploh prvo (zlato) medaljo pod zastavo Slovenije. Najprej je bil zlat v suvanju krogle, potem pa še pri metu diska. S kroglo je tedaj postavil svetovni, z diskom pa paralimpijski rekord.

Jože Banfi
Jože Banfi, leta 2013 je umrl v 59. letu starosti, se je začel s športom invalidov ukvarjati po nesreči med otroško igro, v kateri je izgubil obe nogi. Navdušil se je za namizni tesni, odbojko sede in plavanje. Kar šestkrat je nastopil na paralimpijskih igrah, na njih pa leta 1980 in 1984 osvojil šest medalj – tri zlate, eno srebrno in dve bronasti. Pet si jih je priplaval, eno pa si z reprezentančnimi soigralci priigral v odbojki sede. V plavanju so takrat zlate medalje pomenile tudi svetovne rekorde.
Na svetovnih in evropskih prvenstvih se je okitil s 14 medaljami. Osemkrat je bil kot igralec državni prvak Nizozemske v sedeči odbojki. Na Nizozemskem je tudi živel, saj je med enim izmed prvenstev spoznal hosteso nizozemske reprezentance in se z njo poročil. Rad pa se je vračal v domači kraj Trzin in v Kamnik, saj je bil tamkajšnji Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje njegov drugi dom. Leta 1980 je za tekmovalne dosežke na področju invalidskega športa prejel tudi Bloudkovo plaketo. Po končani karjeri je bil trener Nizozemske reprezentance v odbojki sede.

Prva kolajna

Jože Okoren je prvi dobitnik paralimpijske medalje za Slovenijo in takratno Jugoslavijo, in sicer v metu diska (Heidelberg 1972), kasneje pa je osvojil še srebrno medaljo, prav tako v metu diska (Arnhem 1980); njegov takratni rezultat je bil nekaj let evropski rekord. Jože Okoren je dolga leta deloval kot funkcionar Zveze paraplegikov Slovenije na socialnem in športnem področju ter Zveze ŠIS-SPK na različnih področjih športa invalidov. Bil je odličen organizator športnih tekmovanj.

Zlate Slovenke

Pavla Sitar je dobitnica prve zlate paralimpijske medalje v vožnji z vozičkom (Heidelberg 1972) za Slovenijo in takratno Jugoslavijo. Kot srednješolka je zaradi neuspešnega operativnega posega na hrbtenjači postala paraplegik. Posvetila se je športu, bila pa je tudi uspešna sodelavka ZPS – je ustanovna članica Društva paraplegikov Slovenije.

Mateja Pintar Pustovrh je osvojila dve paralimpijski medalji, in sicer zlato (Atene 2004) in bronasto (Peking 2008). Pri njej je bilo mogoče opaziti (nesreča jo je doletela že v rani mladosti), da je bila že pred tem športno aktivna. Kljub invalidnosti je uspešno končala gimnazijo in fakulteto. Rada poudari, da so se ji z osvojitvijo zlate medalje uresničile sanje, prav tako pa je nadvse ponosna na »pekinški« bron.

Veselka Pevec je osvojila zlato medaljo v strelstvu (Rio de Janeiro 2016). Tudi zanjo bi lahko rekli: »prišla, videla, zmagala«. Na strelišču je demonstrirala svojo hladnost in mirnost, čeravno ji življenje prinaša marsikaj neprijetnega

Edina zimska kolajna

Franc Komar je osvojil bronasto medaljo v alpskem smučanju – kombinacija na zimskih paralimpijskih igrah (Innsbruck 1984).

Največkrat za paralimpijskih igrah

Franc Pinter je najuspešnejši slovenski parastrelec z največ nastopi na paralimpijskih igrah – bilo jih je kar 8 – in štirimi medaljami, tremi srebrnimi (Atlanta 1996, Sydney 2000 in Atene 2000) ter eno bronasto (Peking 2008). Franc Pinter se je v začetku športne poti preizkušal še v številnih drugih športih.

Izjemna trenerka Polona Sladič

Izjemen šampionski niz drži športna panoga parastrelstvo. Parastrelci so pod taktirko selektorice Polone Sladič osvojili kar devet paralimpijskih kolajn nad sedmih zaporednih igrah: začelo se je v Atlanti 1996 (Franc Pinter 2.), potem pa nadaljevalo v Sidneyju 2000 (Franc Pinter 2.), Atenah 2004 (Franc Pinter 2.), Pekingu 2008 (Franc Pinter 3.), Londonu 2012 (Franček Gorazd Tiršek 2.), Riu 2016 (Veselka Pevec 1. in Franček Gorazd Tiršek 2.) in Tokiu 2021 (Franček Gorazd Tiršek 2. in 3.).

Tekst: Zsis.si, STA
Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email