Od 18. do 23. julija 2024 se bodo v Tajpeju na petem svetovnem prvenstvu gluhih v atletiki pomerili najboljši gluhi atleti s celega sveta. Slovenijo bosta zastopala Iris Breganski in Tadej Enci. Najbolj obetavna slovenska gluha atletinja Leja Glojnarič bo zaradi poškodbe to tekmovanje morala izpustiti. Uvod v tekmovanje je dobro opravila že mlada 15-letna atletinja Isabela Mord. V mladinski konkurenci je v teku na 100 metrov s časom 13,62 zasedla 5. mesto in potrdila normo za nastop na olimpijadi gluhih na Japonskem, ki bo tekmovanje gostila prihodnje leto. Isabela je v Tajpeju tekla tudi na 200 metrov in pristala na 10. mestu.

Od 18.7. naprej pa bosta v prvem planu 23-letna Iris Breganski in 29-letni Tadej Enci. Iris bo tekmovala v sedmeroboju in skoku v višino. Breganski tekmuje na mednarodni ravni od leta 2018, ko je mladinskem svetovnem prvenstvu v Bolgariji osvojila tri kolajne (dve zlati in srebro). Lani je na članskem evropskem prvenstvu bila bronasta tako v skoku v višino kot mnogoboju. Na tokratno tekmovanje se je pripravljala na pripravah v Medulinu (te priprave je marca organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite), Makarski, Ljubljani in Radovljici.; tekmovala je v Berlinu, Celju (168 cm skok v višino) in Varaždinu. Iris trenira pod taktirko trenerke Mojce Knific Breganski.

Tadej Enci se je mednarodni javnosti prvič predstavil leta 2015 na EP na Poljskem, ko je prišel do bronaste medalje v teku na 400 metrov. Na lanskoletnem evropskem prvenstvu se je spet izkazal: tretje mesto je pritekel tako na 400 metrov kot na 400 metrov z ovirami. Na prvenstvo se je tokrat pripravljal na Cipru, Medulinu in Makarski. Vadi pod vodstvom trenerja Gregorja Doberška. „Zaupam v sebe in izkušnje,“ je jasen Enci v pogovoru za SpletnaTV.

:: Uradna spletna stran svetovnega prvenstva

Print Friendly, PDF & Email