Danes se s tekmo Bosna Hercegovina – Portugalska, v Sarajevu začenja evropsko prvenstvo B divizije v košarki na vozičkih. To sta le dve od devetih reprezentanc, ki se bosta borili za eno od dveh prvih mest, ki vodi v finale in rang višje, v divizijo A. V tej konkurenci je letos tudi Slovenija, ki je prišla s svojimi ambicijami na prvenstvo stare celine. Poleg BiH, Portugalske in Slovenije bodo na EP igrale še zasedbe Hrvaške, Češke, Švice, Grčije, Litve in Latvije.

Dobro trenirali

Reprezentanca Slovenije je v soboto prispela v Sarajevo, v nedeljo in ponedeljek je trenirala in opravila še zadnje detajle priprav na evropsko prvenstvo. „Z izvedbo priprav sem lahko zadovoljen, s polnim optimizmom zremo v prvenstvo. Verjamem, da smo se dobro pripravili in bo tudi rezultat v Sarajevu to pokazal,“ je po nedeljskem treningu povedal selektor Žiga Kobaševič. Ekipa je pred odhodom na evropsko prvenstvo opravila priprave v Laškem in v Kranjski Gori. Slovenija bo na EP igrala v postavi Milan Slapničar, Haris Kuduzović, Boštjan Ceglar, Enis Musić, Simon Gračnar, Robi Bojanec, Matej Arh, Nicola Favretto, David Škorjanc, Klemen Lokar, Aleš Povše, reprezentanc vodi selektor Žiga Kobaševič. Selektor ima na voljo praktično vse razpoložljive sile, manjka le poškodovani Danilo Kamenik.

Tudi Nicola

Reprezentanca je pred prvenstvom dobila tudi pomembno okrepitev. Sloveniji bo na EP pomagal tudi naturalizirani košarkar Nicola Favretto, ki prihaja iz Italije. Pristojni organi so izdali vsa ustrezna soglasja za izredno naturalizacijo, ki Nicoli omogoča igranje, Sloveniji pa prinaša dimenzijo več v napadu in obrambi.

Slovenija bo tako igrala v Sarajevu v postavi Milan Slapničar, Haris Kuduzović, Boštjan Ceglar, Enis Musić, Simon Gračnar, Robi Bojanec, Matej Arh, Nicola Favretto, David Škorjanc, Klemen Lokar, Aleš Povše, reprezentanco pa vodi selektor Žiga Kobaševič.

Sistem tekmovanja

Redni del tekmovanja bo potekal v skupini, v eni bo pet, v drugi štiri ekipe, po tem pa sledijo izločilni boji. Napredovanje v divizijo A si bosta zagotovila finalista evropskega prvenstva. V skupini A bodo igrale Latvija, Litva, Grčija in Češka, v skupini B pa Švica, Hrvaška, Portugalska, Slovenija ter Bosna in Hercegovina. „Izžrebani smo bili v zelo zahtevno skupino, iskreno povedano delegiranja  bobnov niti nismo razumeli. Poleg zahtevnosti skupine, bomo pred odločilnimi boji in križanji z drugo skupino tudi energijsko bolj iztrošeni, kar vsekakor ni pošteno. Vsekakor pa se bomo na tekmovanje dobro pripravili, poskušali čim večkrat zmagati in napasti polfinale,“ je ob žrebu povedal selektor Žiga Kobaševič, celotna ekipa pa je z mislimi pri prvi tekmi, jutri, ob 9. uri se bodo pomerili s Hrvaško.

„Nasprotnika zelo dobro poznamo, v zadnjih letih smo s Hrvaško odigrali nič koliko tekem. Na papirju je Hrvaška favorit. So višje rangirana reprezentanca na uradni IWBF lestvici. Obljubljamo pa, da se bomo njim in njihovi igri hrabro zoperstavili. Zelo dobro smo jih analizirali, velikih skrivnosti ni. V torek pa bo na tej tekmi jasno, kam kotiramo,“ pa pred torkov tekmo napove selektor Kobaševič.

Tekme Slovenije v predtekmovanju:

30.7.
Slovenija – Hrvaška (9.00)

31.7.
Portugalska – Slovenija (15.45)

1.8.
BiH – Slovenija (9.00)
Slovenija – Švica (18.00)

Print Friendly, PDF & Email