Pariz bo med 28. 8. in 8. 9. gostil 17. poletne paralimpijske igre. Slovenijo bo zastopalo 14 parašportnic in parašportnikov v štirih športnih panogah, in sicer v parastrelstvu, paralokostrelstvu, paraatletiki in odbojki sede.

RTV Slovenija v skladu s svojim poslanstvom in vizijo javnega medijskega servisa v Sloveniji dosledno in sistematično spremlja paralimpijski šport ter mu namenja ustrezen programski čas, so začeli sporočilo za javnost, ki ga je RTV namenil širši javnosti.

Prenos otvoritve in zaključne slovesnosti

Paralimpijske igre, največji športni dogodek parašportnikov, se bo začel v sredo, 28. avgusta 2024, ko bo na TV SLO 2 ob 20. uri na sporedu neposredni prenos otvoritvene slovesnosti. Prav tako bomo v nedeljo, 8. septembra prenašali zaključno slovesnost.
Organizator iger ne pokriva vseh prizorišč s prenosi/produkcijo

Televizija Slovenija bo na svojem drugem programu omogočila prenos vseh tekem (kjer organizator igre zagotavlja prenos, žal to ne bo mogoče na uvodni tekmi Frančka Gorazda Tirška in uvodnih dveh tekmah naših odbojkaric), na katerih bodo nastopili slovenski paralimpijci, kjer bo zagotovljen mednarodni signal. To so parastrelstvo, paralokostrelstvo, paraatletika in odbojka sede.

Reporterska ekipa

Reporterji bodo: Boštjan Mohar, Marjeta Hočevar, Marjan Fortin, Leon Andrejka, Aleš Potočnik in Miha Mišič. Televizija Slovenija bo dogodke spremljala tudi s prispevki, ki jih bo v Parizu pripravljala novinarka Katarina Meglič, skupaj s snemalcem Sebastijanom Ramšakom.

Prenosi na TV Slovenija 2:

  Prvi prenos s tekmovališč bo v nedeljo, 1. septembra 2024, ko bo parastrelec Franček Gorazd Tiršek tekmoval z zračno puško (R5 – zračna puška leže). Finale se začne ob 15. uri. Prav tako bo na isti dan na sporedu tudi finale v metu diska, kjer bo tekmoval paraatlet Henrik Plank.
Le dan kasneje, 2. 9. 2024, bo ob 14. uri na TV SLO 2 na sporedu tekma za ženske v odbojki sede, kjer se bo slovenska reprezentanca pomerila z Brazilijo.
V torek, 3. 9. 2024, bodo na sporedu izločilni boji v paralokostrelstvu. Gledalci si bodo v prenosu na TV SLO 2 lahko ogledali nastope Žive Lavrinc.
V sredo, 4. 9. 2024, bomo pesti stiskali za Dejana Fabčiča, saj bodo na tekmovališču v izločilnih bojih nastopili paralokostrelci. Prav tako bomo na TV SLO 2 prenašali tudi finale tekmovanja z zračno pištolo R9 50m.

Četrtek, 5. 9. 2024, prinaša tekmo mešanih ekip v paralokostrelstvu.

Val 202

Val 202 bo paralimpijske igre spremljal v informativnih oddajah Radia Slovenija ter v športnih oddajah na Valu 202, torej v Športi zgodbi, Navalu na šport in Nedeljskem športnem popoldnevu. Vrhunce nastopov slovenskih paralimpijcev bomo pospremili tudi z neposrednimi oglašanji s prizorišč. Reporter bo Marko Polak. Poleg tega bo Val 202 v času paralimpijskih iger program bogatil s spremljevalnimi vsebinami, ki jih bomo našli na in ob tekmovališčih. Zgodbe slovenskih paralimpijcev bomo umeščali tudi na valovska digitalna omrežja, potencialne izstopajoče uspehe pa obeležili tudi v drugih oddajah, denimo Ime tedna.

MMC

Spletni portal rtvslo.si bo aktivno sodeloval pri promociji in obveščanju o paralimpijskih igrah v Parizu. V ta namen smo ustvarili poseben portal na naslovu: https://www.rtvslo.si/…/paraoli…/paralimpijske-igre-2024, kjer bomo objavljali informacije o slovenskih paralimpijcih, natančne termine njihovih nastopov, najnovejše novice o dogajanju na igrah s poudarkom na slovenskih športnikih, ter avdio in video vsebine.

Dostopno.si

Paralimpijskim igram bodo na posebnem podportalu www.dostopno.si posvetili tudi posebno rubriko, kjer bodo predstavili slovenske paralimpijce in njihove športne discipline ter spremljali njihove nastope v Parizu, so še dodali na RTV Slovenija. Narejen bo korak naprej, tudi po naši zaslugi, saj smo junija z izredno novinarsko konferenco opozorili na diskrimatoren položaj, ker RTV Slovenija ni imela sredstev za nakup televizijskih pravic za predvajanje iger. Na našo pobudo, moči smo združili z NSIOS, je reagiralo Ministrstvo za kulturo RS in pokrilo stroške.

Takole pa smo na svojo situacijo opozorili junija letos.

Print Friendly, PDF & Email