Slovenska paraplezalka Manca Smrekar se s prvenstva stare celine vrača s srebrno medaljo, ki si jo je z odličnim plezanjem priplezala 25. avgusta, prav na 32. rojstni dan. Slovenske barve so v Villarsu uspešno zastopali tudi Nataša Privošnik na 4., Matej Arh na 5., Gorazd Dolanc na 6. in Tanja Glušič na 8. mestu. Paraplezanje bo svojo olimpijsko premiero doživelo leta 2028 v Los Angelesu.

Manca Smrekar (AO PD TAM Maribor) v velikem slogu nadaljuje tekmovalno sezono. Po tem, ko je v svetovnem pokalu letos že osvojila bron v Salt Lake Cityju in srebro v Innsbrucku, je tudi na evropskem prvenstvu 2024 stopila na zmagovalni oder in se veselila srebrne medalje. Slovenska paraplezalka, ki ima prirojeno dismelijo, zaradi česar ji manjka nekaj prstov na roki, je nastopila v kategoriji AU3. Kot druguvrščena v kvalifikacijah je vstopila v finale, tam pa si z odličnim plezanjem in doseženo višino 39+ priplezala naslov evropske podprvakinje v paraplezanju. Premoč je morala priznati le Nemki Rosalie Schaupert z zmagovito višino 55, na tretje mesto pa se je uvrstila Španka Paula de la Calle Pizarro (višina 28+). Res odlična sezona za paraplezalko, ki se je letos vrnila na tekmovanja po poškodbi kolena pred dvema letoma.

“Ko so se občutki s tekmovanja malo pomirili, je moja refleksija zelo pozitivna. Vesela sem, da sem se udeležila evropskega prvenstva in se uvrstila na drugo mesto. Priznam, da je bila želja po zlati medalji zelo velika, sploh ker sem letos toliko trenirala, vso svojo energijo in voljo sem usmerila v rehabilitacijo kolena, v to, da plezam, treniram, da se vrnem na svojo prejšnjo raven oz. jo še izboljšam. V tem kratkem času mi je v bistvu uspelo priti na veliko boljšo raven kot pred leti. Kljub tej poškodbi napredujem, a imam pred sabo še veliko dela, ampak sem ponosna nase in vesela, da sem na tem tekmovanju prilezla tako visoko. Vedno sem si želela na večjih tekmah priti čez ta najprevisnejši del in zdaj sem bila res tako blizu, da pridem proti vrhu. Seveda mi je še kar nekaj manjkalo, a napredek opazim tudi sama,” je dan po zmagi vtise strnila Ljubljančanka, ki se je leta 2021 na paraplezalnem svetovnem prvenstvu v Moskvi uvrstila tik pod zmagovalni oder, na 4. mesto, in s tem postala tudi slovenska parašportnica leta 2021.

Na prvenstvu stare celine je dala vse od sebe tudi preostala slovenska paraplezalna reprezentanca pod vodstvom selektorja Matjaža Vrhunca. Nataša Privošnik (PD Šempeter v Savinjski dolini), ki ima po operaciji tumorja na možganih poškodovan centralni živčni sistem, motnje koordinacije in tetra ataksijo, si je v kategoriji RP2 delila 4. mesto. “V letošnji sezoni sem povečala število individualnih treningov z osebno trenerko, ko sva načrtno delali predvsem na razvijanju tehnike plezanja. Zaradi več daljših odsotnosti nisem zmogla imeti še več suhega treninga (vaje za moč). Prva kvalifikacijska smer je bila zame izjemno težka, tudi z vidika psihičnega pritiska tekme, zato sem padla že kmalu v začetku smeri. Druga smer je bila tista “moja”. Previse imam rada, uspelo mi je priti do prehoda, kjer pa mi je žal zmanjkalo moči. Spodbuda gledalcev je zagotovo pripomogla k temu, da sem dogodek, kljub tisti prvi neposrečeni smeri, doživljala z največjim zanosom spodbujati ostale tekmovalce, ki sem jih tokrat prvič začutila kot eno veliko svetovno družino paraplezalcev, katere del počasi postajam tudi sama,” je dejala Savinjčanka.

Na 5. mestu v kategoriji RP2 je evropsko prvenstvo končal nekdaj perspektiven alpinist Matej Arh (AO PD Kranj), ki ima po nesreči v zaledenelem slapu paraparezo, delno prekinitev hrbtenjače. Zadovoljen je bil s svojim nastopom, manj pa z uvrstitvijo: “Letošnje prvenstvo sem žal zaključil na robu finala. Ustaljenim tekmovalcem naše kategorije se je pridružil nov plezalec, ki je z zmago presenetil. V prvi smeri mi je ponagajal slab sistem varovanja, na katerega opozarjamo že nekaj časa, žal pa do sprememb ne pride. V drugi kvalifikacijski smeri pa sem dal od sebe vse, a žal tudi to ni zadoščalo za preboj. Kljub temu sem s prikazanim zadovoljen. K sreči pa čast naše “ekipe” brani Manca, ki je v finalni smeri prikazala eno svojih najbolj suverenih predstav do zdaj.”

Novinec v reprezentanci, močno slabovidni Gorazd Dolanc (PD Moravče), ki je v kategoriji B2 dosegel 6. mesto, je dejal: “To je bilo moje prvo evropsko prvenstvo v paraplezanju in glede na to, da sem začel športno plezati šele pred manj kot letom dni, je moje doseženo 6. mesto realen pokazatelj moje trenutne forme. Z nastopom sem zadovoljen, ker sem od zadnjega tekmovanja na tekmi za svetovni pokal v Innsbrucku napredoval, kar je dobro za razvoj mojega plezanja. Na tem prvenstvu sem pridobival predvsem izkušnje za prihodnja velika tekmovanja in je bilo zame dober pokazatelj, kaj in koliko mi še manjka za to, da bi bil v prihodnosti konkurenčen najboljšim plezalcem. Vsakemu posamezniku v naši ekipi čestitam za dobre uvrstitve in samo pogumno naprej. Verjamem, da lahko še veliko napredujemo z dobrim in strukturiranim treningom, saj je prostora za napredek in zboljšave res veliko.”

Najizkušenejša reprezentantka, gluho-slepa plezalka z Aspergerjevim sindromom Tanja Glušič (AK Ravne), se je v kategoriji B2 uvrstila na 8. mesto. “Pred tekmo v Švici sem bila v slabem stanju, saj sem imela v maju dvakrat bolečine v zapestju, zato sem morala omejiti treninge. Zato mi je v prvi kvalifikacijski smeri, ki je bila previsna, navijalo roke. Druga smer je bila tehnično zahtevna. Pri preprijemanju oprimkov sem imela težave, prav tako pri prestopanju. Zaradi premajhnega števila slepih in slabovidnih tekmovalcev v vsaki kategoriji (B1, B2) so združili obe kategoriji. Glede na to, da nisem imela veliko treningov, sem pričakovala težave. Vedela sem, da so drugi precej boljši od mene, a sem dala vse od sebe, pa žal ni bilo uspeha, da bi napredovala. Zdaj vem, kaj moram še izboljšati za naslednjo sezono,” je dejala paraplezalka, ki je leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Gijónu osvojila srebrno medaljo, prvo slovensko paraplezalno za Slovenijo, štiri leta pozneje pa bronasto na SP v Innsbrucku.

Tekst in foto: PZS.si/Manca Ogrin

Print Friendly, PDF & Email