Najboljši paralimpijski športniki so že zbrani v Parizu oz. v Franciji, kjer se v sredo, 28.8., začnejo paralimpijske igre. Na slavnostnem odprtju v središču mesta bosta slovensko zastavo nosila odbojkarica Lena Gabršček in atlet Henrik Plank, smo obelodanili nocoj.

Lena in Henrik

Lena Gabršček je kapetanka reprezentance odbojke sede, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu zasedla 2. mesto, na paralimpijske igre pa so se naše odbojkarice vrnile prvič po letu 2012. Prav pred 12 leti je Lena debitirala na paralimpijskih igrah.

Ob Leni bo zastavo vihtel tudi metalec diska Henrik Plank, ki tekmuje nas svojih četrtih paralimpijskih igrah. Leta 2008 v Pekingu je bil 9. v metu diska, 10. v mestu kopja, 13. pa v suvanju krogle. Leta 2012 v Londonu je četrti v metu kopja in sedmi v suvanju krogle, pred tremi leti je v Tokiu zasedel 6. mesto (met kopja). V Parizu tekmuje v metu diska.

V pričakovanju otvoritve

Prireditev ob začetku iger so v Parizu postavili v središče mesta, na trg Concorde in Elizejske poljane. Prireditelji obljubljajo še en spektakel ob začetku velikega tekmovanja. Dogajanje se bo začelo ob 20. uri. Med 28. avgustom in 8. septembrom bo v Parizu nastopalo približno 4400 športnikov, podelili bodo skupno 549 kompletov medalj v različnih kategorijah v 22 panogah.

Na igrah sodeluje tudi slovenska reprezentanca. Ta bo imela v Parizu predstavnike v štirih panogah. Poleg odbojke sede, odbojkarice spet sodelujejo po 12 letih premora, še v lokostrelstvu, strelstvu in atletiki. V ekipi so tako trije izkušeni udeleženci Dejan Fabčič, Franček Gorazd Tiršek in Henrik Plank, kot novinka pa bo prve igre doživela Živa Lavrinc.

V slovenski ekipi so se odločili, da bosta na odprtju iger slovensko zastavo nosila kapetanka odbojkarske ekipe Lena Gabršček in atlet Plank.

Fabčič pa bo v kvalifikacijah začel igre dan pozneje kot prvi Slovenec, prvi tekmovalni dan iger bo v kvalifikacijah nastopila še Lavrinc, zvečer pa prvo tekmo igrajo še odbojkarice s Kanado.

Print Friendly, PDF & Email