Včeraj so se na paralimpijskih igrah v Parizu začela tekmovanja. Živa Lavrinc in Dejan Fabčič sta opravila kvalifikacije v posamični lokostrelski konkurenci, prvo tekmo so proti Kanadi odigrale odbojkarice. Danes, v petek, pa bodo vse oči uprte v Chateauroux, v tri ure in slabih 300 kilometrov proč od Pariza oddaljeno mesto, kjer je bil leta 1948 rojen filmski igralec Gérard Depardieu. V Chateaurouxu se bodo delile parastrelske kolajne, z njimi se spogleduje tudi naš as parastrelec Franček Gorazd Tiršek iz Gornjega Grada.

Tokrat tekmuje na svojih četrtih paralimpijskih igrah. Na predhodnih treh se je ovenčal že s štirimi kolajnami. Trikrat je bil srebrn, vsakič z zračno puško stoje (2012, 2016 in 2021) in enkrat bronast z zračno puška leže leta 2021. Na zadnji pregledni mednarodni tekmi v Novem Sadu se je izkazal z drugim mestom z zračno puško stoje in tretjim z zračno puško leže. Obet, ki budi upe v današnji Tirškovi paradni panogi.

Tiršek je bil tudi prvi slovenski parašportniki v 14-članski odpravi, ki je pred tednom dni pripotoval na igre, kjer ga spremljata trenerka Andreja Gorjup in fizioterapevt Luka Vukan. „Pripravljalno obdobje bi ocenila kot zelo uspešno. Osredotočila sva se na stvari, ki nama bodo pomagale na paralimpijskih igrah. Predvsem na mirnost in zbranost. Priprave so potekale dobro, trenirala sva v Murski Soboti (zračna puška) in v Kidričevem (mali kaliber). Imela sva dovolj miru, za naju zelo primerni prizorišči,“ je pred začetkom tekmovanja povedala trenerka Andreja Gorjup, ki se je javila tudi iz Chateaurouxa „Te dni smo izkoristili za trening, da se Nani navadi na strelišče, nastavi opremo in pridobi prave občutke. Pred prvo tekmo je Nani sproščen, počuti se dobro in upam, da bo tako tudi na dan tekme. Napovedati vnaprej pa je težko. Vsi ki so tu, so dobro pripravljeni in včasih res odloča tudi sreča…Upam, da bo na naši strani. Sicer pa je tu, v Chateaurouxu, precej mirno. Če ne bi bilo vse v barvah paralimpijskih iger, sploh ne bi bilo čutiti dosti drugače kot sicer…v vasi so strelci in spremljevalci, ki jih srečujemo na večini tekem, drugih športnikov ni…je pa ogromno prostovoljcev in ostalega osebja, ki skrbijo, da se dobro počutimo,“ pove trenerka Andreja Gorjup, ob njej pa je z Nanijem še Luka Vukan, fizioterapevt, ki skrbi, za hitrejšo regeneracijo in dobro fizično počutje. Tiršek in ekipa so izpustili otvoritveno slovesnost v Parizu, saj bi porabili preveč dragocenih moči, ki jih usmerjajo v petkov nastop.

Tiršek je izkušen parašportnik, ki je na dosedanjih treh paralimpijskih igrah vsakič osvojil odličje. Prvo je osvojil že leta v Londonu, kjer pa mu je ponagajala puška. S pomočjo žal že pokojnega Franca Pinterja Anča je sestavil novo, Ančo pa je prispeval tudi nekaj delov. Dovolj, da je Tiršek osvojil svojo prvo paralimpijsko odličje. Leta 2016 v Riu smo imeli na samem vrhu v tej panogi Veselko Pevec, Tiršek pa je s srebrom še okrepil slovenski uspeh. Tiršek je bil drugi tudi leta 2021 v Tokiu. Redki so šampioni, ki trajajo tako dolgo. Predvsem pa gre tu spomniti na športno panogo parastrelstvo, ki že od leta 1996 redno osrečuje slovensko javnost. Med letoma 1996 so parastrelci in parastrelka do Tokia 2021 na sedmih paralimpijskih igrah pod taktirko trenerke Polone Sladič (danes bo tudi strokovna komentatorka ob prenosu finala na TV Slovenija 2 od 16.15 dalje) osvojili kar devet odličij!

Tiršek bo po današnjem nastopu tekmoval še v nedeljo, 1.9. (zračna puška leže v kategoriji R5) ter 4.9. (R9 malokalibrska puška leže).

Print Friendly, PDF & Email