V centralni Franciji v nacionalnem strelskem centru v Châteaurouxu se je 49-letni parastrelec Franček Gorazd Tiršek zavihtel do naslova paralimpijskega prvaka v disciplini z zračno puško stoje v kategoriji R4. Za najuspešnejšega člana slovenske ekipe v Parizu je to že peta medalja na njegovih četrtih igrah v karieri, a prva zlata.

V kvalifikacijah šesti

Tekmovanje v Châteaurouxu je potekalo v dveh delih. Ob 13.30 se je začel redni del, kvalifikacije, kjer je Tiršek zasedel 6. mesto, v finale, od 16.15 naprej, se je uvrstilo osem najboljših.

V finalu, začel se je ob 16.15, je bil Tiršek izvrsten. Če odmislimo prvi strel: 9,8. Za tem je bil iz strela v strel bolj zbran, predvsem pa lovil konkurenco. Z dvema zvrstnima streloma, 10,7 in 10,8, se je prebil na prvo mesto (po 18. strelu) in potem vodstva do konca ni več izpustil. Najbližje je bil domačin Tanguy de la Forest, Slovenec je imel po 20. strelu 0,1 kroga naskoka, po 22. pa 0,3 kroga. Na koncu je Tiršek zmagal z 0,2 kroga prednosti. Dosežek 253,3 v finalu pa je tudi nov paralimpijski rekord, prejšnjega je imel z 252,8 Šved Philip Jonsson iz Tokia. Danes se branilec te zmage ni uvrstil v finale. Bron je dobil Korejec Huntae Seo.

“Manjkalo mi je zlato, velikokrat sem bil blizu. Verjel sem in vztrajal, v tej medalji je 20 let predanosti, garanja in trdega dela,“ je po osvojeni zlati, tudi z nekaj solza v očeh, dejal Tiršek in potem še povedal: „Verjetno sem eden najmočnejših tekmovalcev, ko gre za osredotočenost. Ko sem s prvim strelom zadel 9.8, sem si rekel: medalja je tvoja. Nisem več popuščal. Uspeh pa je še toliko večji, če vemo, da so Francozi vse vložili v ta finale, da bi vzeli zlato. Imajo izvrstnega strelca Tanguy de la Forest, ki beleži vrhunske rezultate. Sem pa ga tudi lani premagal v finalu na EP, letos sem to ponovil na paralimpijskih igrah.“

Peto odličje

Danes je Tiršek v svoji paradni disciplini prišel do svoje četrte, skupaj že pete paralimpijske kolajne. Drugi je bil tako v Londonu 2012, Riu 2016 kot v Tokiu pred tremi leti. Eno bronasto medaljo ima še v disciplini zračna puška leže R5 iz Tokia pred tremi leti.

53. kolajna, 15. zlata
Slovenski športniki so po zaslugi Tirška zdaj v seštevku medalj na igrah, tako tistih, ko so še nastopali v nekdanji skupni državi, kot igrah v obdobju samostojnosti, pri številki 53. Tirškova medalja je 52. na poletnih igrah (15. zlata), ena je tudi z zimskih.

Še dve tekmi
Tirška čakata še dve tekmi: v nedeljo, 1.9., zračna puška leže v kategoriji R5, v sredo, 4.9., pa R9 malokalibrska puška leže. Tirškov nastop si je danes v družbi Damijana Lazarja (predsednika Zveze ŠIS-SPK) in dr. Bora Štrumblja (vodje slovenske paralimpijske delegacije) ogledal tudi mag. Dejan Židan, državni sekretar, pristojen za notranji trg, šport in lesarstvo na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport.
Print Friendly, PDF & Email