V nedeljo s tekmovanji nadaljuje parastrelec Franček Gorazd Tiršek, ki bo v francoskem nacionalnem centru v Châteaurouxu tekmoval v disciplini z zračno puško leže v kategoriji R5. Kvalifikacije se začnejo ob 11.30, finale ob 15. uri.

Na prvi tekmi šampionsko

Tiršek je kot prvi slovenski parašportnik prišel na igre in se hitro nastanil v Chatreouxu, tri ure proč od Pariza, kjer potekajo strelska tekmovanja. Tiršek je zablestel in svoje šampionstvo pokazal v svoji paradni panogi z zračno puško stoje v kategoriji R4. V petek, 30.8., je postal paralimpijski prvak in štirim paralimpijskim kolajnam (trem srebrnim in bronu) dodal še najbolj žlahtno – zlato. Ki ga je osvojil v velikem slogu: kot šesti iz kvalifikacij je v finalu streljal iz kroga v krog boljše. Z 18. strelom je prišel v vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok. Z zlato kolajno je Tiršek kronal svojo skoraj 20 let trajajočo poklicno kariero parašportnika.

“Manjkalo mi je zlato, velikokrat sem bil blizu. Verjel sem in vztrajal, v tej medalji je 20 let predanosti, garanja in trdega dela,“ je po osvojeni zlati, tudi z nekaj solza v očeh, do zlata je prišel pod taktirko trenerke Andreje Gorjup, pomagal je še fizioterapevt Luka Vukan.

Naniju se je odvalil kamen od srca, zato bo v nadaljevanju tekmoval razbremenjeno. Tudi zato bo nevaren za vse in hkrati konkurent za odličje!

Po ustaljenih tirnicah

„Po tekmi smo odšli v našo olimpijsko vas, kjer smo se najprej najedli. Moramo vedeti, da je Nanin jedel zjutraj pred tekmo, potem nič več, dobro hidrirali, potem pa počitek. V soboto nas je čakal izredno pomemben uradni trening. Na takem treningu pred tekmo postorimo vse, kar potem naredimo tudi na tekmi. Zato je ta trening zelo dobra priprava na samo tekmo. Dejansko nismo naredili pred tekmo nič drugače, kar sicer počnemo vsakič,“ je trenerka Andreja Gorjup opisala pripravo na nedeljsko tekmo.

53. kolajna, 15. zlata

Slovenski športniki so po zaslugi Tirška zdaj v seštevku medalj na igrah, tako tistih, ko so še nastopali v nekdanji skupni državi, kot igrah v obdobju samostojnosti, pri številki 53. Tirškova medalja je 52. na poletnih igrah (15. zlata), ena je tudi z zimskih.

Print Friendly, PDF & Email