Na svoje četrte paralimpijske igre je prišel, v nedeljo pa bo tekmoval metalec diska Šentjurčan Henrik Plank. V nedeljo po 19. uri, točneje ob 19.22, ga čaka nastop, ki ga bo pozorno spremljal njegov trener Luka Cmok. Plank v finale, v njem ga sprva tekmovalo 10 atletov, prihaja z 8. rezultatom sezone (13.83) in takisto z 8. najboljšim osebnim rekordom (16.68).

Velika vrnitev

Prav Luki in fizioterapevtki ter Plankovi jekleni volji gredo zasluge, da se je Heno vrnil v tekmovalne arene, saniral poškodbo ramena in zmogel do norme oz. vozovnice v Pariz. Konec marca letos se je vrnil v atletske arene in v Italiji na mitingu svetovne serije z rezultatom 13,83 metra zasedel 5. mesto, z izkupičkom je prišel do norme za svetovno prvenstvo.

Četrtič

Dosedaj je tekmoval na treh paralimpijskih igrah (Peking 2008, London 2012 in Tokio 2021). Leta 2008 je v Pekingu tekmoval v metu diska (9. mesto), metu kopja (10.) in suvanju krogle (13.), pred 12 leti v Londonu je bil v četrti v metu kopja, sedmi pa v suvanju krogle, pred tremi letu pa je s kopjem zasedel 6. mesto v Tokiu. Sicer pa je Plank leta 2011 v Novem mestu vrgel kopje 17,42 metra, kar je še danes evropski rekord v njegovi kategoriji (F52). Leta 2014 je bil Plank srebrn na svetovnem prvenstvu. Na zadnjih paralimpijskih igrah je v Tokiu v metu diska zasedel 7. mesto.

Klasična priprava

„Moj trener Luka Cmok je naredil dober program, o tem pričajo rezultati. Skušala pa bomo še nekaj dodati, če se bo le dalo. Svoje pa je dodala še moja fizioterapevtka, ki sem ji zelo hvaležen!“ Henrik Plank ne skriva navdušenja, da je vnovič del paralimpijske odprave.

„Do paralimpijskih iger sva se pripravljala tako kot drugimi velikimi tekmam v preteklosti; večinoma doma, kjer smo izpilili tehniko,“ je dodal Luka Cmok.

Plank je bil skupaj z odbojkarico Leno Gabršček tudi nosilec zastave na otvoritveni slovesnosti.

Print Friendly, PDF & Email