Odbojkarice sede v soboto ob 12. uri igrajo 2. tekmo predtekmovanja. Na drugi strani bodo igralke Ruande, ki je na prvenstvo prišla kot prvakinja afriškega prvenstva, Slovenija pa si je vstopnico priigrala na kvalifikacijskem turnirju na Kitajskem. Uvodoma sta v Parizu obe reprezentanci izgubili: s po 0:3 je Slovenija klonila proti Kanadi, Ruanda pa proti Braziliji. Ekipi sta se v preteklosti že merili: zadnji obračun sega v leto 2022. Na svetovnem prvenstvu v Sarajevu je Slovenija v četrtfinalu porazila Ruando s 3:0. Naše odbojkarice so bile četrte na svetu, Ruanda je pristala na osem.

Slovenija ni bila kos Kanadi, svetovnim podprvakinjam, ki so pokazale dinamično in moderno igro. Slovenija je najbolj navdušila v 2. nizu, ko je dobro kljubovala, v nadaljevanju pa je spet do izraza prišla Kanada.

„Ruanda je povsem druga ekipa. Kanadčanke so hitre in močne, Ruanda pa je po drugi strani bolj nepredvidljiva, ker ne igra tako čiste odbojke. Zato bo z njimi naša naloga težka. Tekmo s Kanado smo prespali; pogledali smo, kar je šlo narobe. Predvsem pa je treba resetirati glave. Zdi se mi, da so nas glave na prvi tekmi turnirja malce izdale. Upam, da bomo poletele na krilih navijačev,“ se nadeja kapetanka reprezentance Lena Gabršček, ki je hvaležna vsem, ki navijajo za Slovenijo doma in v Parizu.

Tekme Slovenije v predtekmovanju:
29.8.
Kanada – Slovenija 3:0 (25:11, 25:21, 25:12)
31.8.
Slovenija – Ruanda (12.00)
2.9.
Brazilija – Slovenija (14.00) (prenos na TV Slovenija 2)
Potek tekmovanja
Format vključuje predkrog in fazo z eno eliminacijo, kar skupaj obsega 36 tekem. V predkrogu bo osem ekip razdeljenih v dve skupini (A in B) po štiri ekipe. Vsaka ekipa bo igrala s tremi drugimi ekipami v svojem bazenu. Razvrstitev bo temeljila na številu zmag, pri čemer bodo izenačeni rezultati določeni glede na osvojene točke, set količnik, točkovni količnik in medsebojne rezultate. Prvi dve ekipi iz vsake skupine se bosta uvrstili v polfinale, pri čemer se bodo zmagovalci potegovali za zlato medaljo, poraženci pa za bron. Tretje ekipe v svojih skupinah se bodo pomerile za 5. ali 6. mesto, četrtouvrščene ekipe pa za 7. ali 8. mesto.
Print Friendly, PDF & Email