Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je v Parizu na 17. poletnih paralimpijskih igrah v drugi tekmi predtekmovanja v skupini B premagala Ruando s 3:1 (25:19, 23:25, 25:14, 25:22). S 24 točkami se je izkazala Klara Vrabič, njen udarec pa je dosegel hitrost 50 km/uro. V ponedeljek se bo Slovenija pomerila z Brazilijo, aktualnimi svetovnimi prvakinjami. Zmaga nad Brazilijo naša dekleta vodi v polfinale.

Tekme Slovenije v predtekmovanju:

29.8.
Kanada – Slovenija 3:0 (25:11, 25:21, 25:12)

31.8.
Slovenija – Ruanda 3:1 (25:19, 23:25, 25:14, 25:22)

2.9.
Brazilija – Slovenija (14.00) (prenos na TV Slovenija 2)

Slovenske odbojkarice so paralimpijske igre začele s porazom proti svetovnim podprvakinjam iz Kanade z 0:3. Danes so bile njihove tekmice afriške prvakinje iz Ruande. Slovenija je dobro odprla današnjo tekmo in v prvem nizu po izenačenju 10:10 ušla na 19:13, prednosti pa ni več izpustila iz rok in niz dobila z 25:19. Tudi nadaljevala je tako, potem pa kot da se je zadovoljila z vodstvom 9:2. Ruanda je po preobratu, 12:13 je selektor Simon Božič segel po minuti odmora, prišla na 13:18. Slovenija je še izenačila na 23:23, v zaključni fazi je bila Ruanda zbranejša. V 3. in 4. nizu se je Slovenija zbrala in potrdila svojo kakovost in tako prišla do prve zmage na letošnjih paralimpijskih igrah.

Tretja in zadnja tekma predtekmovanja čaka Slovenijo 2. septembra proti svetovnim prvakinjam Brazilkam. Te bodo danes zvečer v obračunu neporaženih ekip prvega kroga igrale s Kanado.

Iz obeh predtekmovalnih skupin (v drugi so Italija, Kitajska, ZDA in Francija) se bosta prva in druga ekipa uvrstili v polfinale, tretji bosta igrali za končno peto mesto, četrti pa za sedmo.

„Pričakovali smo trdo tekmo. Nismo jo odprli, kot smo si želeli, potem smo se pobrali. V nizu smo imeli vse v svojih rokah, a smo se sami sebe premagali. Iz take situacije se je psihološko težko pobrati, a nam je na srečo uspelo in smo 3. niz gladko dobili in pokazali tudi najboljšo igro dosedaj v Parizu. V četrtem nizu smo s to dobro igro nadaljevali. Ta zmaga nam v tej postavi veliko pomeni,“ je po tekmi povedal selektor Simon Božič.

„V ponedeljek nas čaka Brazilija. Taktično vemo, kako bomo igrali. Smo igralsko limitirani, lahko igramo le na način, kot igramo sedaj. Skušali bomo presenetiti Brazilke, ki so aktualne svetovne prvakinje, žoga je okrogla. Na paralimpijskih igrah se marsikaj zgodi, kar ni pričakovano,“ je dodal selektor ob misli na ponedeljkovo tekmo, ki bo odločala o potnicah v polfinale.

„Večkrat se nam zgodi, da po dobljenem nizu odigramo precej ležerno. Na tem bo treba delati, veliko rezerv imamo na sprejemu. Rada bi rekla, da bi popravili blok, a smo nizka ekipa. Bo pa zelo pomembno, da bi malce hitreje postavili blok, to bo proti Braziliji še posebej pomembno, saj gre za še eno veliko ekipo,” pa se je dogajanja na tekmi dotaknila kapetanka Lena Gabršček.

„Ne bomo se smele obremenjevati s tem, da so boljše nasprotnice na papirju. Igrati bomo morale borbeno. Fajn pa je, da se zavedamo, da imamo še precej rezerv. Bo pa prišel tudi trenutek, ko bomo znali te rezerve prikazati na igrišču. To zmago pa posvečamo naši Valentyni Brik – danes je njen dan, danes je njen rojstni dan. Pozna se njena odsotnost na igrišču. Ne iščemo izgovorov, borimo se,” je kapetanka spomnila na Valentyno Brik, ki žal ne more pomagati naši reprezentanci v Parizu.

„Vzdušje je res vrhunsko. Želel bi si, da bi nam to dalo krila na naslednji tekmi. Takega vzdušja sicer nismo vajene. Smo pa vesele vse podpore: veliko navijačev je prišlo v Francijo, da za nas navijajo v živo. Veliko navijačev navija za nas v Sloveniji, ponedeljkova tekma proti Braziliji pa bo tudi v prenosu na TV Slovenija 2, zato vsi vabljeni k ogledu. Mi pa obljubljamo srčno borbo!“ pa se je Lena Gabršček dotaknila še navijačev in vzdušja, ki je milo rečeno izjemno!

Potek tekmovanja

Format vključuje predkrog in fazo z eno eliminacijo, kar skupaj obsega 36 tekem. V predkrogu bo osem ekip razdeljenih v dve skupini (A in B) po štiri ekipe. Vsaka ekipa bo igrala s tremi drugimi ekipami v svojem bazenu. Razvrstitev bo temeljila na številu zmag, pri čemer bodo izenačeni rezultati določeni glede na osvojene točke, set količnik, točkovni količnik in medsebojne rezultate. Prvi dve ekipi iz vsake skupine se bosta uvrstili v polfinale, pri čemer se bodo zmagovalci potegovali za zlato medaljo, poraženci pa za bron. Tretje ekipe v svojih skupinah se bodo pomerile za 5. ali 6. mesto, četrtouvrščene ekipe pa za 7. ali 8. mesto.
Print Friendly, PDF & Email