Slovenska lokostrelka Živa Lavrinc je uspešno začela izločilne nastope na paralimpijskih igrah v Parizu. V osmini finala je tesno, po pravi pravcati drami premagala Nemko Floro Kliem s 6:4 in si zagotovila popoldanski četrtfinale.

Živa je v kvalifikacijah zasedla 6. mesto in si neposredno priborila današnji osmine finala. Tam je morala počakati na tekmico, ki jo je dal obračun šestnajstine finala – Nemka Flora Kliem je bila boljša od Perujke Daniele Campos Marzano.

V zadnjem strelu

Obračun je boljše začela Nemka, ki je s 27:20 dobila prvo serijo, ostali dve sta pripadli Živi (23:22, 25:24), četrta serija je bila spet po nemških notah (25:24). V zadnji, peti, odločilni pa se je videlo, da sta obe tekmovalki pod izredno velikim pritiskom. Svoje je dodalo tudi vreme: veter je menjal smer, med dvobojem je tudi rahlo deževalo. V zadnji seriji je Živa imela tri strele (6,8,5; skupaj za 19 točk), Nemki pa se je v zadnjem poizkusu zatresla roka, zmogla je „petico“, skupaj 18 točk, in v četrtfinale je napredovala Živa, ki se bo v četrtfinalu danes popoldne po 17. uri merila z Mongolko Demberel Selengee.

“Živa je šla avtomatsko v osmino finala in dobila tekmico, ki je že streljala in premagala prve ‘živčke’. Prišla je nekoliko bolj sproščena, a se je vseeno poznal pritisk. Živa je zdržala bolje kot tekmica in tudi zmagala,” je po nastopu svoje varovanke povedala trenerka Brina Božič, ki je opozorila tudi na razmere na strelišču.

“Obe tekmovalki sva imeli isto željo, ki nas lahko včasih pokoplje. Očitno je danes moj srečen dan. Moja prva misel je bila, da je ona pred zadnjim strelom še bolj živčna kot jaz. Jaz sem samo naredila svoje, njo pa je strel še čakal,” je občutke ob zadnjem strelu opisala debitantka na igrah, ki je priznala, da je ob nastopu pozabila na vse tehnike sproščanja, ki si jih je zamislila pred igrami. “Zdaj so bili pred mano samo tarča, puščice in pulz. Predstavljam si, da je led prebit in bo popoldne precej lažje.”

„Bila sem živčna za vse. Vi bodite mirni in verjemite vame,“ je začela Živa Lavrinc pogovor s slovenskimi novinarji, ki pozorno in izvrstno spremljajo dogajanje na paralimpijskih igrah. „Obe tekmovalki sva imeli isto želje: a te želje nas včasih pokopljejo. Sama lahko rečem: očitno je bila sreča na moji strani,“ je dodala Živa v upanju, da je led prebit in bo popoldan lažje, predvsem pa mirneje.

Print Friendly, PDF & Email