Danes se bodo v Parizu končale 17. poletne paralimpijske igre, ki so tudi slovenski 14-članski odpravi prinesli toliko lepega in vse po vrsti izvrstne rezultate.

 

Franček Gorazd Tiršek je osvojil zlato paralimpijsko kolajno z zračno puško stoje (z zračno puško leže je bil 9., z malokalibrsko pa 17.), Živa Lavrinc in Dejan Fabčič sta se zavihtela do brona v tekmi mešanih dvojic (v posamični konkurenci je bila Živa 6., Dejan 17.), izkazali so se tudi ostali v naši paralimpijski odpravi: odbojkarice, ki so prišle na igre oslabljene, so zasedle 6. mesto (dosedaj so bile le enkrat višje, sicer trikrat šeste) ter Henrik Plank, ki se je izkazal s 7. mestom v metu diska.

Odleglo po prvi kolajni

„Seveda nam je že na začetku odleglo, da je Tiršek osvojil to manjkajočo zlato medaljo. To je bil dodaten zagon in potrditev našim športnikom, da so na poti znanja in uspehov. Tudi drugi so odigrali pomembno vlogo in dosegli pričakovane cilje. Konec koncev lahko rečem, da so igre zelo uspešne, pomembno pa je tudi, da so v Evropi, nagovarjajo evropsko občinstvo in parašport približujejo po družbeni plati,” je Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja ocenil igre in hkrati izpostavil pomen dejstva, da so bile poletne paralimpijske igre po 12 letih vnovič v Evropi. Je pa Lazar opozoril, tudi vse cenjene in spoštovane goste, ki so prišli podpreti slovenske parašportnike, na problematiko parašporta. Predvsem pa na področju financiranja in sistemske podpore.

Razvojna priložnost za parašport

„Vse tri medalje, ki so jih osvojili Franček Gorazd, Živa Lavrinc in Dejan Fabčič so tisti temelj, na katerem lahko gradimo dalje. Z medaljami pride medijska pozornost. Zato je tako pomembna vloga medijev, da pokažete naše delo in dosežke širši javnosti. Pomemben projekt pa prihaja sedaj: v prihodnjih dneh bomo podpisali pogodbo z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport o evropskem projektu Aktivno, inkluzivno. S tem bomo skušali zgraditi lokalno mrežo, ki bo invalidom omogočala vključevanje v sisteme parašpora. To je velika razvojna priložnost za slovenski parašport. Pa naj konkurenca in večja selekcijska baza proizvede tudi kvaliteto,“ je še poudaril Lazar.

Ocena 9 plus

“Ocena na lestvici od ena do deset je devet plus. Na žalost se je zalomilo le pri odbojki zaradi nesrečnega primera pred igrami (Slovenija je zaradi nerazumske odločitve Svetovne zveze odbojke sede ostala brez vodilne igralke Valentyne Brik; op.a.). Henrik Plank je nastopil v skladu s svojimi zmožnostmi. Živa Lavrinc in Dejan Fabčič sta ves čas streljala zelo dobro. Bilo je nekaj sreče in smole v njunih dvobojih, zlasti Živa bi lahko posegla še višje. Naslednji dan je te izkušnje že pretvorila v medaljo. Ni pa medalja takšno presenečenje, pred igrami smo govorili o treh železih, žal se pri odbojki ni izšlo, drugi dve želji sta se izpolnili,” pa je oceno iger začel dr. Boro Štrumbelj, vodja slovenske odprave v Parizu.

“Letos smo imeli prvič na igrah predsednika vlade dr. Roberta Goloba, z nami so bili tudi minister Luka Mesec, državni sekretar mag. Dejan Židan in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Na to smo res ponosni. Kaže se izboljšan odnos politikov in oblasti do parašporta. Najprej smo bili razočarani, ker ni bilo zagotovljenih prenosov z iger, potem je prav ministrstvo za kulturo zagotovilo sredstva za to. Po naših informacijah je gledanost velika. So pa tu še rezerve. Ko sem govoril z italijanskimi kolegi, so mi povedali, da njihova državna televizija enakovredno obravnava olimpijske in paralimpijske igre ter prenaša vse. Zelo pomembno je, ker mediji poročate o parašportu. Ko pridejo informacije o koristih ukvarjanja s športom do invalidov, izvejo le ti, da se lahko vključijo v programe parašporta: pa naj si bo na ravni rekreacije ali vrhunskega parašporta,“ je dodal dr. Štrumbelj, ki je nadaljeval: „V Parizu smo pokazali, da naši trenerji znajo ustvarjati vrhunske dosežke in rezultate. Zato poziv vsem invalidom: vključite se in pridružite se nam. Če nam to uspe, bi lahko že v Los Angelesu ali pa potem v Brisbaneu imeli številčnejšo ekipo in domov prinesli še kako medaljo več!“

Počitka za slovenski parašport ni. Pred nami so novi, predvsem strateški izzivi.
„Hkrati pa bi tudi sam poudaril, da 23.9. začenjamo z evropskim projektom Aktivno, inkluzivno, ki bo vsem invalidom po Sloveniji omogočil, da se vključijo v telesno dejavnost v ABC športa ali pa v vrhunski šport – bodisi v obliki inkluzije, bodisi samostojno in ta projekt želimo, da bi na lokalni ravni povzročili več športnih programov, ker to ni pomembno le za vrhunski parašport, ampak predvsem za zdravje. Na seminarju v Parizu so dali zdravniki, predavatelji jasno vedeti, da vsaj trikrat po 30 minut na teden je treba vaditi.“

Print Friendly, PDF & Email