Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS – SPK) je ob zaključku paralimpijskih iger v Ljubljani organizirala sprejem za paralimpijce, ki so v Parizu ponovno pisali bogato zgodovino slovenskega parašporta. Sprejema so se udeležili tudi vsi trije dobitniki medalj, zlati strelec Franček Gorazd Tiršek ter bronasta lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič. Njihov prihod na prizorišče je pospremilo glasno navdušenje navijačev in podpornikov slovenskega parašporta.

Posebna darila za naše tri

“S srčnostjo, predanostjo in voljo ste zastopali Slovenijo na način, ki opogumlja vse nas. Paraolimpijske igre so bile simbol moči duha, ki prebija vse meje. Zmage niso bile le športne, ampak so bile tudi zmage duha,” je v nagovoru dejala predsednica častna govornica predsednica republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. “Vaš uspeh je prišel po letih trdega dela in predanosti, ponosni smo na vas. Iskrene čestitke vsem trem dobitnikom medalj,” je še dodala predsednica. Vsem dobitnikom medalj, zlatemu Tiršku ter bronastima lokostrelcema Živi Lavrinc in Dejanu Fabčiču pa je predala tudi posebna darila (personalizirane džezve za kavo in kavo z imeni), podobna darila je namenila tudi že dobitnikom medalj na olimpijskih igrah in kolesarju Tadeju Pogačarju.

Pogled v leto 2025

“Zelo lepa prireditve, tudi čustvena podpora vseh, ki so nas spremljali na igrah. Že gledamo v prednosti, čaka nas olimpijada gluhih, v nadaljevanju zimske paraolimpijske igre. Že gremo novim dogodivščinam naproti. Pariz 2024 se je odvijal nad pričakovanji, tudi podpora Parižanov je bila dobra, naši rezultati odlični. Imeli smo štiri panoge, dve sta dobili medaljo. S temi igrami smo zelo zadovoljni,” je po koncu iger Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK, še enkrat čestital vsem, se zahvalil vsem sodelujočim in usmeril pogled v leto v 2025.

Sprejema so se udeležili tudi dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo, Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, veleposlanik Italije, njeg. Eks. Giuseppe Cavagna, Franjo Bobinac, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, dr. Boro Štrumbelj, vodja slovenske paralimpijske odprave, Borut Sever, direktor FIHA, Peter Kebrič, direktor nabave v Lidlu Slovenija ter mag. Mateja Toman, predsednica NSIOS. Zbrane je v imenu Lidla Slovenije, zlatega sponzorja Zveze ŠIS-SPK nagovoril tudi Peter Kerbič, direktor nabave v Lidlu Slovenija.

Ni še konec slavja

Franček Gorazd Tiršek je kmalu po pričetku iger poskrbel, da je v Parizu zadonela Zdravljica. V velikem slogu je s paralimpijskim rekordom premagal vso konkurenco in si priboril prvo zlato paralimpijsko medaljo z zračno puško stoje v kategoriji R4. Zanj je to že peta medalja na igrah v karieri, a prva zlata. “Pomirjen sem, vesel v svoji duši, ker vem, da je s tem tudi poplačan ves trud in odrekanje. Nikoli nismo obupali, šli smo do konca,” je povedal Franček Gorazd Tiršek, ki je potrdil, da praznovanje zlate kolajne še ni končano.

Bron z zlatim leskom

Za izjemno navdušenje slovenskih navijačev pa sta poskrbela tudi lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič, ki sta v osmini finala najprej premagala kolumbijsko ekipo. V četrtfinalu sta po dodatnem strelu premagala Kitajsko, v polfinalu pa sta morala priznati premoč Turčiji. Sledil je obračun za bron proti indijski dvojici, kjer je bil rezultat po štirih krogih izenačen. Dejan Fabčič je v dveh slovenskih strelih razstreljevanja zadel devetico, Živa je dodala desetico, kar je bilo dovolj za zmago in bronasto medaljo. “Še vedno se včasih sprašujem, kaj pa če so bile samo sanje in bom morala spet na tekmo. A toliko ljudi je verjelo v naju. Verjeli so, da zmoreva,” je svoje misli ob prvi kolajni na debitanskih paralimpijskih igrah strnila Živa Lavrinc. “Zelo lepo je, ko te pričaka množica ljudi, tudi v domačem kraju. Vidiš, da si očitno dosegel nekaj velikega,” pa ni skrival navdušenja nad sprejemi Dejan Fabčič, ki je z bronom kronal svojo 20 let trajajočo kariero.

Prava ekipa

»Delovali smo kot dobra ekipa. Podpirali smo se in dopolnjevali. Čutili smo podporo vseh vas iz Slovenije. Hvala vsem, ki ste nas prišli pozdraviti na ta sprejem, hvala tudi vsem politikom, ki ste nas podprli v Parizu. To je bila posebna energija ki so jo športniki dobili. Športniki pa so vsi po vrsti pokazali, da zmorejo, da so dobro trenirali,« je dejal vodja slovenske paralimpijske reprezentance, dr. Boro Štrumbelj.

Milano in Cortina d’Ampezzo 2026, prihajamo!

Ob robu sprejema so na Zvezi ŠIS-SPK pozornost namenili tudi prihajajočim zimskim paralimpijskim igram, ki jih bosta marca 2026 gostila Milano in Cortina d’Ampezzo. Paralimpijski odštevalnik, ki stoji pred trgovino Lidl na Toplarniški ulici v Ljubljani, so nastavili na odštevanje do zimskih iger, ki jih že sedaj pričakujejo polni optimizma. Do paralimpijskih iger v Italiji nas loči še 541 dni, na sporedu bodo marca 2026, avgusta 2028 pa bodo v Los Angelesu 18. poletne paralimpijske igre.

„Danes smo se zbrali, da pozdravimo in čestitamo vsem našim uspešnim parašportnicam in parašportnikom, ki so se vsi po vrsti izkazali v Parizu. Ko se ene igre zaključijo, se usmerijo v druge, na vrsti bodo zimske paralimpijske igre v Italiji, ki se jih zelo veselim,“ je povedal naš paraalpski smučar Jernej Slivnik.

Dogodek v Ljubljani sta srčno povezovala Mateja Pintar Pustovrh in Sašo Jerkovič, pela je Nuška Drašček.

Print Friendly, PDF & Email