V okviru Evropskega tedna športa je v Športni dvorani Slovenj Gradec v petek, 27.9.2024, potekal dan s parašportniki.

Evropski teden športa poteka od leta 2015 na pobudo Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Namen je spodbujanje športa, ne le med tednom športa, ampak čez vse leto, saj šport ni samo bistven za ohranjanje in krepitev zdravja, ampak je lahko tudi sredstvo za socialno vključevanje, širjenje sporočila strpnosti in krepitev državljanstva ter povezanost po Evropski uniji.

Udeležili so se ga osnovnošolci Druge osnovne šole Slovenj Gradec, dijaki Srednje šole in Gimnazije Slovenj Gradec, varovanci iz CUDV Črna na Koroškem in Ozara, dnevni center Slovenj Gradec. Nagovoril nas je župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, predsednica Športne zveze Slovenj Gradec mag. Mojca Verhovnik, in v imenu ravnateljice Druge OŠ Marta Rubin.  Zapeli sta nam še mladi pevki iz Druge OŠ, skozi celotno prireditev pa nas je vodil Aleš Sečnik, bivši paraplavalec in sedaj v vlogi napovedovalca.

Učenci, dijaki in varovanci so se skozi celo dopoldne preizkušali v več parašportih. Boccio sta predstavljala Matjaž Bartol in Tatjana Strmčnik, paranamizni tenis so prikazali trener Ožbej Poročnik ter parašportnika Karin Praček in Luka Trtnik, ki je tudi ambasador programa Postani športnik, paralokostrelstvo paralokostrelec Simon Turk, atletiko sta prikazala večkratni udeleženec paralimpijskih iger Janez Hudej in Nejc Stakne, udeleženki letošnjih paralimpijskih iger v Parizu Lena Gabršček – tudi ambasadorka programa Postani športnik, in Klara Vrabič sta vodili odbojko sede, košarko na vozičkih je predstavil trener in selektor slovenske reprezentance košarke na vozičkih Žiga Kobaševič, Matjaž Linasi in Aleksander Rebernik iz Društva paraplegikov Koroške sta jo predstavila še praktično. Na dogodku seveda ni manjkala naša srčna maskota Levček Mark.

S svojo aktivno udeležbo so otroci in mladostniki podprli načelo in geslo evropskega tedna športa #BeActive.

Print Friendly, PDF & Email