Naš parakolesar Anej Doplihar se je izkazal s 4. mestom na svetovnem prvenstvu v Švici. Anej je odpeljal vrhunsko cestno dirko in bil do konca v igri za bron. Aneju in njegovemu trenerju Alešu Suhadolniku iskrene čestitke za izvrsten rezultat!

Kako je Anej videl dirko

„Končno so se se zložile kocke in je prišel ta odličen rezultat. Dirko sva komaj čakala, že dolgo sva si želela take dirke, ki bo imela tako zahteven klanec. Vedela sva, da sva med favoriti za mesta od 2. naprej. Dirka se je začela tako, da je naprej deževalo, kar me ni zmotilo. Bal sem se malce mrazu, a mi ni prišel do živega. Štartali smo dokaj hitro, a nisem imel prave moči sprva. Na prvem vzponu sem zaostal za prvo skupino, a sem grizel. Ko sem se dobro segrel, čeprav sem bil pred štartom dobro ogret, in se navadil na napor, sem na 2. klancu ujel 1. skupino. Klanec je bil dolg dva kilometra. Napadel sem, saj je bila to edina prilika, da izničim zaostanek. Tik pod vrhom sem konkurente ujel in se uspel tudi malce odpočiti, saj sem potem dirkal v zavetrju in pazil na ovinke, saj je bila cesta mokra, polna vode. Do cilja so sledili novi manjši vzponi, kjer sem napadal in skušal razbiti to skupino. Na zadnjem vzponu mi je uspel pobeg, nekaj metrov prednosti sem si nabral, na spustu sem prednost povečal na pol minute. Sledil je bolj ravninski del dirke, kjer smo dirkali po ulicah mesta Zürich, tudi nekaj manjših vzponov je bilo. Takrat sta se mi pridružila še dva tekmovalca iz ozadja, bila sta močna na ravnini, kar je bilo dobro, saj smo na tej ravnini dobro dirkali in dobro sodelovali. Na koncu sva prišla v cilj z Norvežanom, v šprintu še nimam dovolj moči, zato sem bil primoran večji del rezultata narediti na začetku dirke. Zelo sem zadovoljen, čeprav sem dve sekundi zaostal za medaljo. Iz minute v minuto mi je bolj jasno, da smo naredili vrhunski rezultat. S trenerjem Alešem sva pokazala, da delamo v pravi smeri in da se trud poplača. To 4. mesto je tudi velika motivacija za prihodnje zavzeto delo, da v prihodnosti sežemo tudi po medaljah,“ je po dirki povedal Anej Doplihar.

Pohvala trenerja

„Škoda, ker se ni izšlo za medaljo, ampak v resnici je Anej res vrhunsko vrhunsko oddirkal. Menim, da je to rezultat, ki ga je Anej potreboval kot potrditev dobrega dela in da pridobi potrebno samozavest za naslednjo sezono. Vse je super potekalo v pripravah na to prvenstvo od treningov, priprav pa do samega potovanja in nastanitve tu v Zürichu. Skratka: ko se tisto razočaranje, da ni medalje poleže, se bomo zavedali, da je bil to danes res vrhunsko!“ je prve misli strnil trener Suhadolnik.

Svetovni prvak na 57,8 kilometrov dolgi preizkušnji je postal Francoz Mathieu Bosredon (1:42.38), drugi je bil Italijan Martino Pini (+5:54), tretji pa Norvežan Christian Gyldenohr (+6:18), Doplihar je bil četrti (+6:20).

Najboljše dosedaj

To je najuspešnejše svetovno prvenstvo za Dopliharja: poleg 4. mestna na cestni dirki je bil 16. v kronometru.

Lani na Škotskem, ki je gostila svetovno prvenstvo, je bil Doplihar 10. na cestni dirki, 19. pa v kronometru. Pred dvema letoma je v Kanadi na svetovnem prvenstvu zasedel 10. mesto tako v kronometru kot na cestni dirki. Leta 2021 je svetovno prvenstvo potekalo na Portugalskem: Doplihar je bil 15. na kronometru in 17. na cestni preizkušnji.

Print Friendly, PDF & Email